Tarih : 10.8.2017 13:43:03

Ata sporu okçuluk Altındağ’da yaşatılıyor

Altındağlı çocuklar ve gençler, Türk kültürünün geçmişinde önemli bir yere sahip olan ve ata sporu olarak tanımlanan okçuluk ile tanıştı. Altındağ Belediyesi Gençlik Merkezleri’ndeki yaz okullarında okçuluk eğitimi alan gençler için tatil daha keyifli hale geldi. Bununla birlikte okçuluk eğitimlerinde başarı gösteren yetenekli gençlerden takım kurulması da hedefleniyor.

Başkan Tiryaki hedefi oniki’den vurdu

“Sporu, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirmeliyiz” diyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin ata sporlarımızdan biri olan okçuluk ile tanışması ve içlerinde yetenekli olanların bu spora yönlendirilmesi bizim için ayrı bir önem taşıyor. Altındağ olarak ata sporumuz okçuluğa da sahip çıkacağız” diye konuştu.

Okçuluk dersi alan öğrencilere sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Başkan Tiryaki, kendisi de ok attı. Önce çocuklarla sohbet eden Başkan Tiryaki, okçuluk eğitmenleri ile de görüşerek dersler hakkında bilgi aldı. Ardından kendisi de yayı eline alan Başkan Tiryaki, birkaç denemenin ardından hedefi onikiden vurdu. Daha sonra çocukların ok atışını izleyen Başkan Tiryaki, Altındağlı çocuklarla fotoğraf çektirdi.

Okçuluk, duruş bozukluklarını düzeltiyor

Altındağ Belediyesi, 17 Gençlik Merkezi’nde çeşitli spor ve sanat dallarında eğitimler vermeye devam ediyor. Açılan yaz kursları ile çocuklar ve gençler ilgi duydukları alanlara yöneltiliyor ve uzmanlar tarafından eğitim alıyor. Gençlerin fiziksel ve psikolojik gelişmelerine destek olan, hem eğlendirip hem öğreten kurslardan biri de ata sporu olarak tanımlanan okçuluk. Gençlik Merkezi’nde verilen okçuluk eğitimleri sportif aktivitenin yanında 850 genç kursiyerin bireysel gelişimine ve sosyalleşmelerine de katkı sunuyor. Kişinin kendine güvenini arttıran, konsantrasyonu geliştiren ve sosyalleşmeyi olumlu yönde etkileyen Okçuluk, ayrıca el ve ayakların orantılı, doğru kullanılmasını sağlayarak günümüzün en önemli sağlık sorunlarından olan vücut eğriliğinin önüne geçerek dik duruşu da sağlıyor. Uzmanların duruş bozuklukları, omurilik eğriliği ve kifoz (kamburlaşma) hastalığı ile mücadele için tavsiye ettiği okçuluk sporu, ayrıca kişinin hareketlerine esneklik ve zarafet kazandırıyor.

Altındağ Belediyesi’nin yaz okullarından faydalanan yaklaşık 10 bin çocuk ve gencin 850’si, okçuluk eğitimiyle düzenli spor alışkanlığı ediniyor.

“Okçuluk beden terbiyesi veren bir ata sporu”

Ok atmanın Peygamber Efendimiz Hz Muhammed’in sünnetlerinden biri olduğunu, aynı zamanda Türk kültüründe de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Veysel Tiryaki şöyle konuştu:

“‘Okçuluk, en az insanlık tarihi kadar eski bir zamana dayanmaktadır. Ok atmanın İslam tarihinde ve Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (S.A.V) döneminde de önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Peygamber Efendimizin (S.A.V) teşvik ettiği spor dallarından biri de okçuluktur. Selçuklu dönemi ve Osmanlı dönemi başta olmak üzere ‘Okçuluğun’ Türk tarihinde de önemli bir yeri vardır. Türkler tarih boyunca boyunduruk altına girmeyen, savunma ve taarruzu benimsemiş bir toplumdur. Dolayısıyla okçuluk da Türkler için çok değerli ata sporlarından biridir.

Altındağ Belediyesi’nin yaz okullarında okçuluk eğitimi alan 850 gencimizin, ileride milli dereceler almalarını ve ata sporumuz ile bizi dünyada temsil etmelerini çok isterim. Günümüzde çocuklarımız ve gençlerimiz ne yazık ki vakitlerinin çoğunu bilgisayar ve cep telefonu başında geçiriyor. Hayatlarını spor ile planlamaları ve değerlendirmelerini arzu ediyoruz. Bu nedenle Belediye olarak Altındağlı çocuklarımıza ve gençlerimize tam destek veriyoruz.”

“Hedefimiz, okçuluğu tanıtmak ve sevdirmek”

Karapürçek Kapalı Spor Salonu’nda okçuluk eğitimi veren ve aynı zamanda beden eğitimi öğretmeni olan Hakan Karademir, okçuluk sporunun hayat kalitesini yükselttiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Okçuluk kursunda öğrencilerimizin hayatına dokunuyor, onların yaşam kalitesini de yükseltiyoruz. Okçuluk eğitimlerimiz kış mevsiminde de sürecek. Şu ana kadar eğitim verdiğimiz 850 katılımcı içerisinden en yetenekli ve başarılı olanları seçerek bir takım oluşturmayı planlıyoruz. Onların kötü alışkanlıklardan uzak durması, sosyal çevrelerinde özgüvenli olması ve hayatlarını planlayabilmeleri için spor yapmaları önemli. Gençlerimize bu imkanı sağlayan Başkanımız Veysel Tiryaki’ye teşekkür ediyorum. Başkanımız Altındağlı çocukları ve gençleri spora yönlendirmekte gerçekten rol model oldu.”

“Milli sporcu olmak en büyük hayalim”

Okçuluk eğitimlerine katılan Mehmet Akif ve Nursena Yavuz bu spora hevesle başladıklarını dile getirerek, “Okçuluk hayatımıza renk getirdi. Heveslenip bu spor ile tanıştık ve şimdi spor salonundan çıkmak istemiyoruz. İlk başladığımız günden bugüne baktığımızda geçekten çok şey öğrendik. Duruşumuz, bakışımız, nefes alıp vermemiz, konsantrasyonumuz ve düşüncelerimiz değişti. Milli sporcu olmak en büyük hayalimiz. Ailemizi, öğretmenlerimizi ve ülkemizi gururlandırmak çok isteriz” şeklinde konuştular.