Tarih : 7.8.2008 15:49:59

Tarihi Kentler Birliği’nden Tiryaki’ye büyük ödül

Altındağ Belediye Başkanı Veysel TİRYAKİ Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlemiş olduğu geleneksel “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın uygulama dalında büyük ödüle layık görüldü. “İnci ve Dutlu Sokaklar Sokak Sağlıklaştırma Projesi” ile yarışmaya katılan Altındağ Belediyesi, kültürel ve tarihsel dokunun bütüncül olarak korunması adına başarılı bir uygulama örneği göstererek büyük ödülün sahibi oldu.

Tarihi kentlerin yerel yönetimlerini bir araya getirmek; kentsel, kültürel ve doğal mirasın bir ‘ortak miras’ anlayışıyla korunması ve yaşatılmasını sağlamak amacıyla 2000 yılında kurulan Tarihi Kentler Birliği’nin 2001 yılından bu yana düzenlediği Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışması sonuçlandı. “İnci ve Dutlu Sokaklar Sokak Sağlıklaştırma Projesi” ile yarışmaya katılan Altındağ Belediyesi, kültürel ve tarihsel dokunun bütüncül olarak korunması adına başarılı bir uygulama örneği göstererek büyük ödülün sahibi oldu.

5 Ağustos’ta, birliğin merkezi olan Emirgan Şerifler Yalısı’nda düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı ödül töreninde ayrıca İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TKB ve Kayseri Büyükşehir Başkanı Mehmet Özhaseki, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB üyesi diğer belediyeler ve ilgili illerin valileri, TKB Danışma Kurulu üyeleri ile pek çok davetli katıldı.
“Belediyeler ortak tarihe sahip çıkıyor”

Ödül Töreni Prof. Dr. Metin Sözen'in açılış konuşmasıyla başladı. Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluşundan bugüne aldığı yolun önemine dikkat çeken Sözen, Anadolu'daki belediyelerin koruma bilinci konusunda ortak hareket ederek yerinde ve kalıcı çalışmalar yaptığını vurguladı. Sözen, 2001 yılından itibaren yapılan özendirme yarışmasında verilen koruma ödüllerinin, tarihi varlıkların çevresiyle birlikte korunması yolunda pek çok belediyeyi teşvik ettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konuşmasında varolan tarihi ve kültürel değerlerin hep birlikte korunması gerektiğini, Anadolu'nun daha nice eserler barındırdığını söyledi. Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi.

“Hamamönü, eski günlerdeki gibi”

‘Proje’ ve ‘Uygulama’ olmak üzere iki farklı kategoride düzenlenen ve tarihi – kentsel – arkeolojik - doğal değerlere ilişkin koruma bilincini yaygınlaştırmayı, koruma çalışmalarına nitelik kazandırmayı ilke edinen yarışmaya bu yıl her iki dalda toplam 24 belediye katıldı. Uzun süren inceleme, değerlendirme ve raporlama çalışmalarının ardından, jüri olarak görev yapan TKB Danışma Kurulu üyeleri, 26 Haziran 2008 tarihinde yaptıkları toplantıyla ödüle layık görülecek belediyeleri belirledi ve TKB Encümeni’nin değerlendirmesine sundu.
Değerlendirme sonucunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi “Kültür Yolu Projesi” ile Prof. Dr. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nün sahibi olurken Altındağ Belediyesi de “İnci ve Dutlu Sokakları Sağlıklaştırma Projesi” ile Tarihi Kentler Birliği Uygulama Ödülü’ne layık görüldü.

İkinci derece Kentsel Sit Alanı ile Ankara Eski Kent Dokusu Koruma Planı 1 numaralı Canlandırma Bölgesi içinde kalan; Karacabey Hamamı ile birlikte birçok tescilli sivil mimarlık örneğinin yer aldığı bir alanı kapsayan proje, bilindiği gibi İnci ve Dutlu sokakları ile meydanların altyapı, zemin düzenlemesi ile bu sokaklarda yer alan 36 adet yapının cephe sağlıklaştırılmasını öngörüyordu. TKB Danışma Kurulu yerinde yaptığı incelemeler sonucunda kültürel ve tarihsel dokunun bütüncül olarak korunması adına başarılı bir uygulama örneği olması nedeniyle, projeyi ‘Uygulama Ödülü’ne layık gördü.

Hatırlanacağı gibi Altındağ Belediyesi geçtiğimiz yıl da yine Tarihi Kentler Birliği tarafından
Ankara Kalesi’nde bulunan tarihi Saat Kulesi’nde yürütülen başarılı restorasyon projesi ile Özendirme Ödülü’ne değer bulunmuştu.

“Çalışmalarımızın takdir edilmesi sevindirici”

Ödülle ilgili bilgi veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel TİRYAKİ, restorasyonların, bu konuda yerel yönetimlerde ortak bir akıl oluşturmayı hedefleyen Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle değer bulunmasının kendileri için mutluluk verici olduğunu kaydetti.

“Proje ile birlikte bu alanda yaşayan kesimin karşılayamadığı cephe yenilemeleri yapılarak; yapılar ve sokaklar kente kazandırıldı, bölgenin turistik ve ticari çekiciliğini arttırıldı” diyen TİRYAKİ, “Projenin gerçekleştirdiğimizi İnci ve Dutlu sokaklar, başkentin tarihine çok önemli etkileri olmasına rağmen Ankara’lılar tarafından bile çok az bilinen Hamamönü bölgesinin merkezinde yer alıyor. Bölgenin bir ucu Mehmet Akif Ersoy Evi ile Taceddin Camii ve Dergahı’na, bir ucu Hamamönü’nün arka kesimlerine ulaşıyor ve içinde Karacabey Hamamı ile birçok tescilli sivil mimarlık örneği yer alıyor” diye konuştu.

Yapılan çalışmalar ile bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirildiğine değinen Başkan TİRYAKİ “Ankara Kalesi ve çevresini ziyaret eden yerli yabancı turistlerin bu bölgeyi de ziyaret etmesi ve böylece bölge ekonomisine önemli katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Öte yandan ödül alan projenin devamında yine aynı bölgede Fırın, İnanlı, M. Akif Ersoy, Atpazarı, Can, Filiz, Kurnaz ve Sarıkadın sokaklarda 200’ü aşkın yapının restorasyonunda son aşamaya gelindi.